Spiżarnia w oddzielnym pomieszczeniu to marzenie wielu osób, ale równocześnie często jest to luksus, na który mogą sobie pozwolić tylko właściciele dużych domów czy mieszkań o większym metrażu. Spiżarnia to bardzo funkcjonalne rozwiązanie ułatwiające życie, dlatego nie warto rezygnować z jej posiadania. Nawet na niewielkiej przestrzeni w kuchni można zaaranżować praktyczną i nowoczesną mini spiżarnię. Jak to zrobić? Jakie meble i akcesoria wybrać?
Spiżarnia w mieszkaniu — dlaczego warto?
Domowa spiżarnia to wręcz bezcenne miejsce. Przede wszystkim można w niej przechowywać większe zapasy produktów spożywczych o długim terminie przydatności. Makarony, ryż, mąki, cukier, soki, weki czy puszki z żywnością używane są właściwie codziennie, jednak z racji swojej wielkości zajmują sporo miejsca. Nowoczesna spiżarnia w kuchni pozwala przechowywać ich trochę więcej, dzięki czemu nie trzeba ciągle chodzić na zakupy. To szczególnie potrzebna przestrzeń w przypadku większych rodzin. Takie rozwiązanie docenią też miłośnicy gotowania, którzy lubią mieć pod ręką wiele różnych artykułów spożywczych.
Mini spiżarnia w kuchni to jednak nie tylko miejsce do przechowywania jedzenia. Można w niej schować także różnego rodzaju sprzęty AGD i przybory kuchenne. To nieoceniona korzyść - dzięki temu w kuchni nie będzie panował chaos, łatwo będzie utrzymać w niej porządek, a na kuchennych blatach pozostanie więcej miejsca do przygotowywania posiłków. Każda rzecz, jak blender, toster czy mikser będzie miała swoje wyznaczone miejsce.
Kuchnia ze spiżarnią — wydzielone pomieszczenie
Posiadacze kuchni w bloku o dużym metrażu mają więcej możliwości zaaranżowania spiżarni. Jeśli kuchnia jest przestronna, to można się pokusić o wydzielenie z niej osobnego, zamkniętego pomieszczenia za pomocą ścianek z płyty gipsowo-kartonowej oraz przesuwnych drzwi lub lekkiej zasłonki. Już nawet 2 lub 3 metry kwadratowe wystarczą, by ustawić tam wygodne regały na wszystko to, co niekoniecznie musi się znajdować w kuchennych szafkach — oprócz żywności także nieużywane często sprzęty, garnki czy świąteczna zastawa.
Spiżarnia w kuchennej wnęce lub szafie
W przypadku małych kuchni dobrym rozwiązaniem może być spiżarnia we wnęce. Wielu osobom może się wydawać, że takie miejsce nie jest do niczego przydatne i nic się w nim nie zmieści — nic bardziej mylnego! Taka wąska i zacieniona przestrzeń może być wręcz idealnym miejsce na wstawienie regału lub zabudowanie półkami i stworzenie tam mini spiżarni, dzięki czemu wszystko, co potrzebne, będzie pod ręką. Kolejny ciekawy pomysł to spiżarnia ukryta w zabudowie. Obszerna szafa na wymiar z inteligentnymi systemami szuflad i pojemnymi koszami pomieści naprawdę sporo artykułów. Spiżarnia narożna w kuchni to także atrakcyjne rozwiązanie z dużym potencjałem przechowywania. Choć to trudne do zagospodarowania miejsce, to nowoczesne systemy obrotowych i wysuwanych półek dają dużo przestrzeni i pozwalają sprawnie sięgnąć po produkty spożywcze i akcesoria.
Niezbędne wyposażenie spiżarni w mieszkaniu
By spiżarnia dobrze pełniła swoją funkcję, konieczne będzie zaopatrzenie się w dobrej jakości meble, sprzęty i produkty do przechowywania. Pojemniki na żywność to podstawa. Do szklanych słojów i słoików warto przesypać wszystkie sypkie i suche artykuły, które są szczelne, pozwolą zachować ich świeżość i nie wejdą w reakcję z jedzeniem oraz ochronią przed szkodnikami. Dodatkowo widać co znajduje się w konkretnym pojemniku i ile tego produktu jeszcze pozostało.
Kolejna ważna rzecz to solidne półki i szafki, które można kupić gotowe lub robić na specjalne zamówienie. Warto dokładnie przemyśleć ich układ, zaplanować wymiary i dopasować wysokość, tak by jak najlepiej wykorzystać spiżarnianą przestrzeń. Meble z wytrzymałych materiałów są szczególnie istotne w przypadku stawiania na nich ciężkich produktów, świetnie sprawdzą się metalowe regały oraz szafy cargo, dzięki którym wyciąganie produktów będzie dużo prostsze. Nie można zapomnieć także o odpowiednim, równomiernym oświetleniu, np. w postaci szyny z reflektorami.
Spiżarnia w kuchni — inspiracje
Posiadacze spiżarni powinni zadbać o to, by dobrze komponowała się ona z pozostałymi pomieszczeniami w mieszkaniu i pasowała do kuchni. Właściciele industrialnych wnętrz mogą postawić na surowe, metalowe regały, druciane koszyki i ścianę z cegły. Do nowoczesnych, minimalistycznych stylizacji będą pasowały proste meble o neutralnych kolorach. Z kolei tradycyjne spiżarnie z drewnianymi, jasnym meblami dobrze wpiszą się w styl rustykalny czy skandynawski.
Aranżacja spiżarni w kuchni dzięki sprytnym i kreatywnym rozwiązaniom może naprawdę ułatwić życie!
FAQ
Spiżarnia pozwala na lepszą organizację przechowywania produktów, utrzymanie porządku w kuchni i przedłużenie świeżości żywności. Dodatkowo ułatwia planowanie zakupów i zapobiega marnowaniu jedzenia.
Warto postawić na otwarte półki, wysuwane kosze, przezroczyste pojemniki na produkty sypkie oraz system oznaczeń (np. etykiety), które ułatwią odnalezienie potrzebnych składników.
Spiżarnia może być osobnym pomieszczeniem, ale równie dobrze można wydzielić jej część w kuchni, np. poprzez wysoką szafę z półkami, wnękę zabudowaną drzwiami przesuwnymi lub ukryte szafki w zabudowie meblowej.
Produkty sypkie warto trzymać w szczelnych pojemnikach, warzywa i owoce w przewiewnych koszach, a konserwy i suche produkty na łatwo dostępnych półkach. W spiżarni dobrze sprawdzi się także wentylacja, która zapobiegnie wilgoci.
Drewniane lub metalowe półki, szklane lub plastikowe pojemniki oraz kosze z naturalnych materiałów zapewnią trwałość i estetyczny wygląd spiżarni. Systemy modułowe pozwolą na elastyczne dopasowanie przestrzeni do potrzeb.