Podłoga w kuchni jest szczególnie narażona na wszelkiego rodzaju zabrudzenia i uszkodzenia, dlatego też powinna być wykonana z produktów najwyższej jakości, odpornych na wodę i wysokie temperatury, odbarwienia czy zarysowania. Wybór materiałów wykończeniowych, choć ogromny, powinien być jednak dokładnie przemyślany. Co najlepiej sprawdzi się na podłodze kuchennej? Jakich materiałów wykończeniowych użyć, aby była ona doskonała, mimo wielu lat użytkowania?
Podłoga w kuchni jest codziennie narażona na różnego rodzaju uszkodzenia, niezależnie do tego, czy korzysta z niej kilkuosobowa rodzina, czy kochający gotowanie singiel. Podłoga w kuchni ze względów praktycznych musi spełniać wysokie wymagania, ale powinna też być estetyczna, bo przecież każdy marzy o pięknej i stylowej aranżacji, która będzie wizytówką tego pomieszczenia i posłuży lata. Sposobów na jej wykończenie jest mnóstwo. Jakie materiały będą najlepsze?
Płytki do kuchni na podłogę
Od lat najczęściej i najchętniej wybieranym materiałem są ceramiczne płytki kuchenne. To produkt łatwy do utrzymania w czystości, trwały i odporny na ścieranie. Płytki ceramiczne nie ulegają przebarwieniom ani odkształceniom, posiadają także dużą odporność na środki chemiczne i wysoką temperaturę. Dodatkowo, płytki do kuchni na podłogę występują w ogromnej gamie wzorów, rozmiarów i kolorów, więc bez problemu można je dopasować do wybranego stylu wnętrza. Płytki mogą też imitować naturalne materiały, takie jak drewno czy marmur. Ich zaletą jest też cena – łatwo znaleźć modne i niedrogie płytki do kuchni na podłogę. A wady? Wielu osobom może przeszkadzać charakterystyczny chłód bijący od posadzki. Płytki są też bezlitosne dla przedmiotów upuszczanych na podłogę. Szklane naczynie prawie zawsze się stłucze podczas zetknięcia z płytkami.
Gres do kuchni na podłogę
To rodzaj bardzo twardych płytek ceramicznych. To materiał piękny i trwały, ale jednak nieodporny na plamy – w jego mikro pory mogą dostać się zabrudzenia, dlatego wcześniej koniecznie trzeba go zaimpregnować. Gres może mieć różne wykończenie powierzchni, do wyboru jest, np. poler, półpoler, satyna albo imitujące naturalne materiały, np. drewno czy granit. Gres do kuchni na podłogę ma jednak kilka wad. W wyniku uderzenia lub upadku ciężkiego przedmiotu może odprysnąć. Podłoga, podobnie jak w przypadku płytek ceramicznych, również jest zimna w dotyku, a dodatkowo, polerowany gres, zwłaszcza gdy jest mokry, może być bardzo śliski.
Panele podłogowe
Wiele osób decyduje się na zastosowanie w kuchni paneli o wysokiej klasie ścieralności i odporności na wilgoć. Jeśli dołożyć do tego staranne ułożenie, zgodnie z technologią, panele do kuchni na podłogę są gwarancją niezniszczalności. Podłoga pokryta panelami jest w dotyku cieplejsza niż płytki i dużo łatwiejsza w montażu. To także niedrogie rozwiązanie, które nie zrujnuje nikomu portfela. Minusy paneli podłogowych? Niektórym może przeszkadzać ich akustyczność, bo wydają odgłos stukania, gdy się po nich chodzi.
Winylowe panele podłogowe
Niedrogim i prostym rozwiązaniem są też panele winylowe. Wykładziny winylowe, dzięki nowoczesnym technologiom, do złudzenia przypominają naturalne materiały, jest to więc atrakcyjna propozycja dla wszystkich, którzy nie dysponują środkami na zakup prawdziwego drewna, kamienia lub marmuru. Oferta wzorów jest ogromna, łatwo więc dobrać odpowiedni model do stylu wnętrza. Podłoga winylowa do kuchni jest odporna na działanie wilgoci, plamy i zarysowania. Panele łatwo się czyści i mają właściwości antystatyczne, co oznacza, że nie przyciągają kurzu i brudu. Panele mają też wady – nawet na najlepszych jakościowo z czasem mogą pojawić się rysy czy przetarcia.
Podłoga z drewna naturalnego
Drewno chyba nigdy nie wyjdzie z mody, jednak czy jest to materiał nadający się do kuchni? Tak, ale trzeba wybrać odpowiedni gatunek, często bardzo drogi i oczywiście odpowiednio go zaimpregnować. Drewno na kuchenną podłogę powinno być twarde i odporne na odkształcenia. Dobrze jest wybrać rodzaje drewna egzotycznego, jak teak, jatoba, doussie, czy rodzimego, jak dąb, jesion, buk oraz klon. Drewniana podłoga z pewnością ociepli i wyciszy wnętrze, jest też przyjemna w dotyku, ponadczasowa i elegancka. Jej minusem jest jednak wspominana wyżej wysoka cena i trudny montaż.
Przeczytaj także: Czarna kuchnia z drewnem – pomysły i inspiracje
Beton architektoniczny
Beton wyszedł z hali przemysłowych oraz budynków użyteczności publicznej i dumnie wkroczył do domów i mieszkań. Beton to ciekawy i nowoczesny pomysł na wykończenie podłogi kuchennej, idealnie pasował będzie do wnętrz w stylu industrialnym, minimalistycznym i loftowym. Betonowa podłoga będzie wytrzymała, odporna na ścieranie i pękanie oraz łatwa w utrzymaniu czystości. Ogromną zaletą jest też fakt, że materiał ten nie zawiera sztucznych włókien szklanych czy polipropylenowych, które mogą być szkodliwe dla zdrowia, zwłaszcza dla astmatyków i alergików.
Wybór kolorystki i rodzaju podłogi do kuchni zależeć będzie też od tego, czy kuchnia jest połączona z salonem, czy są to dwa odrębne pomieszczenia. Jeśli kuchnia jest zamknięta to, podłogę trzeba dopasować jedynie do stylistyki mebli, ścian i sprzętów. Jeśli jednak pomieszczenie to jest otwarte np. na salon, czy jadalnię, to warto tak dobrać produkty na kuchenną podłogę, by pasowała do konkretnego stylu i stanowiła spójnią i harmonijną całość z całym wnętrzem.