Co lepiej wybrać — kuchnię zamkniętą czy otwartą? To chyba najczęściej zadawane pytanie przez osoby, które są w trakcie planowania i aranżowania swojego wymarzonego M. Kuchnia zamknięta od wielu lat była jedynym słusznym rozwiązaniem stosowanym w domach, jednak od jakiegoś czasu prym wiodą kuchnie otwarte. Mimo wszystko, kuchnia oddzielona od reszty mieszkania nadal ma spore grono zwolenników. Co przemawia za tym rozwiązaniem? Jakie są plusy i minusy kuchni zamkniętej?
Decyzja o tym, jaką kuchnię warto wybrać, powinna być uzależniona przede wszystkim od stylu życia domowników i dopasowana do ich potrzeb. Najważniejsze są przede wszystkim upodobania kulinarne, to czy często gotujemy i jak długo czasu spędzamy w kuchni. Każdy z nas ma też inny stosunek do porządku czy przyjmowania gości we własnym M. Jedno jest pewne – nie warto kierować się tylko opiniami i doświadczeniem rodziny i znajomych. Najlepszym rozwiązaniem będzie dokładne przeanalizowanie swoich preferencji i wybór idealnego sposobu zaprojektowania kuchni.
Kuchnia otwarta — zalety i wady
Kuchnia otwarta cieszy się w ostatnich latach ogromną popularnością, szczególnie w mieszkaniach o mniejszym metrażu. To rozwiązanie daje przede wszystkim poczucie większej przestrzeni i przestronności, wnętrza są też często lepiej doświetlone. Dużym atutem kuchni otwartej jest również integracja domowników. Osoba przygotowująca posiłki nie jest odizolowana od reszty rodziny czy gości, może z nimi swobodnie rozmawiać lub angażować we wspólne gotowanie czy serwowanie dań. To rozwiązanie ma jednak pewne wady, których nie sposób doświadczyć w kuchni zamkniętej.
Niestety największą wadą tego rozwiązania jest zapach, który będzie się rozciągał po całym mieszkaniu, jak tłuszcz i dym. Przenikają one do tapicerowanych mebli, ubrań, zasłon czy dywanów, powodując późniejszy dyskomfort. Ponadto sprzęt AGD używany w kuchni generuje dodatkowe hałasy, które będą przeszkadzały podczas relaksu w salonie. Z tymi wadami nie borykamy się, posiadając kuchnię zamkniętą. Co trzeba wiedzieć o takim rozwiązaniu?
Więcej o kuchni otwartej dowiesz się z naszego artykułu: Kuchnia otwarta – jak ją urządzić? Aranżacje i inspiracje.
Kuchnia zamknięta — dlaczego to dobre rozwiązanie?
Choć kuchnie otwarte prezentują się naprawdę ładnie, to często te zamknięte są bardziej ustawne. Do dyspozycji jest tu bowiem większa liczba ścian. Nawet mała kuchnia zamknięta może być dobrze zagospodarowana, ergonomiczna i podzielona na konkretne strefy robocze. Dodatkowo, kuchnia zamknięta na salon czy jadalnię nie wymaga spójnej aranżacji z tymi pomieszczeniami. Styl mebli czy kolory ścian mogą się od siebie różnić i tak naprawdę uwagę na to zwrócą tylko domownicy.
Ogromną zaletą tego rozwiązania jest też coś, co zdecydowanie cieszy każdego gospodarza bądź panią domu — nie trzeba martwić się nieporządkiem czy brudnymi naczyniami zalegającymi w zlewie. Do kuchni zamkniętej nikt nie będzie wchodził, co pozwoli ukryć chwilowy nieporządek przed oczami gości. Podobnie sprawa wygląda ze sprzętami i z akcesoriami kuchennymi. W kuchni otwartej zazwyczaj wiele rzeczy trzeba chować w szafkach, by zachować względny porządek na blatach — w kuchni zamkniętej są one po prostu „pod ręką”. Niestety nie jest to rozwiązanie idealne.
Sprawdź także: Kuchnia z wyspą czy z półwyspem? Aranżujemy kuchnię w mieszkaniu!
Kuchnia zamknięta — wady
Jeśli pomieszczenie jest zbyt małe i źle zagospodarowane, to będzie powodowało u domowników uczucie ciasnoty, a przygotowywaniu posiłków będzie towarzyszył brak komfortu i frustracja. Ponadto, w takiej kuchni powinno być okno, bo inaczej pozostanie tylko korzystanie ze światła sztucznego. Dla wielu osób wadą zamkniętego pomieszczenia jest wspomniany wcześniej brak kontaktu z pozostałymi domownikami czy gośćmi przebywającymi w salonie bądź jadalni. Odseparowanie od dorosłych nie jest jednak tak dużym problemem, jak izolacja od małych dzieci. Rodzice, będąc w kuchni zamkniętej, nie mają jak obserwować swoich pociech, co może być problematyczne, gdy dzieci są małe i trzeba stale mieć je na oku. Dodatkowym kłopotem jest także przenoszenie ciężkich i gorących naczyń z potrawami do innego pokoju, gdy w kuchni zamkniętej nie ma stołu.
Podsumowanie
Warto zatem postawić na kuchnię zamkniętą? Znając już wady i zalety dwóch rozwiązań, sami musimy zdecydować, co jest bliższe naszemu sercu. Ważnym aspektem jest także metraż oraz układ pomieszczeń, jakimi dysponujemy, co często może się okazać głównym powodem wyboru czy nasza kuchnia będzie otwarta, czy zamknięta.