Kuchnia z wyspą to bez wątpienia aranżacyjny hit ostatnich lat. To rozwiązanie praktyczne, wygodne i coraz częściej stosowane w polskich domach i mieszkaniach. Ten zabieg sprawia, że kuchnia wygląda na bardziej nowoczesną, zyskujemy również więcej przestrzeni roboczej. Na taki układ potrzeba jednak więcej miejsca. Co w przypadku kuchni o małym metrażu? Czy warto postawić na aranżację z półwyspem? Jak urządzić kuchnię z wyspą, a jak z półwyspem?
Kuchnia z wyspą – jakie role pełni?
Wyspa kuchenna to duży, wolnostojący element zabudowy, który nie jest połączony z ciągiem blatów roboczych pod ścianami. Wyspa w kuchni ma rzesze zwolenników, bo może pełnić zróżnicowane role:
- wyspa jako strefa zmywania – to rozwiązanie jest szczególnie przydatne, jeśli nie posiadamy zmywarki i spędzamy dużo czasu nad myciem naczyń w zlewie. Dzięki wyspie osoba wykonująca tą czynność nie stoi odwrócona plecami do reszty domowników, może swobodnie z nimi rozmawiać i utrzymywać kontakt wzrokowy;
- wyspa jako centrum gotowania – w tym przypadku również liczy się kontakt osoby gotującej z pozostałymi członkami rodziny. Dzięki dostępowi do wysypy z czterech stron można łatwo zaangażować w gotowanie kilka osób jednocześnie. To idealne rozwiązanie, gdy lubimy wspólne pichcenie w kuchni;
- wyspa jako barek śniadaniowy – bardzo często wyspę wykorzystuje się jako mini stół. Dzieci mogą przy niej zjeść śniadanie, to także dobre miejsce na wspólny obiad i kawę lub wino z przyjaciółmi. Zazwyczaj do takiej wyspy dokupuje się hokery, które dobrze współgrają z wysoką wyspą i nadają wnętrzu ciekawego charakteru;
- wyspa jako strefa przechowywania – to kolejne wyjątkowe zastosowanie kuchennej wyspy. Jej pojemność sprawia, że w środku można zmieścić naczynia, drobne sprzęty AGD, a także żywność. Liczne szuflady i szafki sprawią, że wszystko będzie uporządkowane i schowane przed wzrokiem gości.
W przypadku kuchni otwartej, wyspa powinna harmonijnie spajać przestrzeń kulinarną ze strefą dzienną. By osiągnąć taki efekt, warto podczas aranżacji postawić na mebel wykonany na wymiar, który przyciągnie uwagę i będzie łączył kuchnię z salonem lub jadalnią, zachowując stylistykę obydwu pomieszczeń. Dodatkowo, trzeba zdawać sobie sprawę z tego, że wyspa potrzebuje trochę więcej miejsca i o ile łatwo ją zastosować w dużych kuchniach, to niekoniecznie sprawdzi się w małej przestrzeni. Aby zaprojektować komfortową kuchnię z wyspą, pokój musi mieć przynajmniej 15 m2. Wyspa w kuchni powinna znaleźć się w odległości od 90 do 120 cm od szafek, co pozwoli na bezpieczne poruszanie się i mieć minimum 1 m2, by uzyskać powierzchnię niezbędną do komfortowej pracy.
Kuchnia z półwyspem
Nie zawsze udaje się zrealizować aranżacyjną wizję, która przypadnie nam do gustu, jeśli ograniczają nas wielkość i kształt pomieszczenia, a także finanse. Co w przypadku, gdy metraż pomieszczenia jest zbyt mały i zaprojektowanie w nim dużej wyspy jest niemożliwe? Warto wtedy postawić na półwysep w kuchni – świetną opcję dla mniejszych mieszkań, która daje prawie tyle samo możliwości co wyspa. Półwysep, podobnie jak w geografii, jednym bokiem przylega do ściany lub mebli. W podstawowej wersji składał się z blatu i nogi podtrzymującej – stąd zapewne nazwa „barek kuchenny”. Z czasem podstawa zaczęła ewoluować i pod blatem pojawiły się szafki i półki, a barek przekształcił się w półwysep. To rozwiązanie jest wprost stworzone do kawalerek i małych mieszkań, bo często stosuje się je w kuchniach połączonych z salonem, gdzie zależy nam na powiększeniu przestrzeni i wyraźnym podziale na funkcje. Wysunięty blat będzie wtedy pełnił funkcję przegrody odseparowującej strefę dzienną od kulinarnej.
Przeczytaj także: Jaki blat do kuchni wybrać?
Kuchnia z półwyspem – jakie role pełni?
Podobnie jak w przypadku wyspy, półwysep może pełnić różne role. Do dyspozycji będziemy mieli dodatkową powierzchnię roboczą do przygotowywania posiłków. Od strony kuchni można w nim zamontować szafki lub szuflady, które dają dodatkowe miejsce do przechowywania sprzętów kuchennych i zapasów, a od strony salonu – otwarte półki. W ten sposób mebel sprytnie integruje się z obydwiema strefami, a jednocześnie wyznacza efektowny i funkcjonalny podział między nimi. Po dostawieniu do półwyspu hokerów zyskamy przestrzeń, przy której można wypić kawę lub zjeść śniadanie. W ten sposób mebel ten przejmuje jednocześnie funkcję stołu, co pozwala zaoszczędzić miejsce na małym metrażu mieszkania. Świetnie sprawdzi się także podczas spotkań towarzyskich – z półwyspu można zrobić „barową ladę”, ustawiając na nim napoje i przekąski.
Aranżując kuchnię z półwyspem połączoną z salonem warto zorientować się, w którym miejscu przebiega instalacja wodno-kanalizacyjna i wentylacyjna. Jeśli znajduje się w ścianie pomiędzy kuchnią i salonem, którą wyburzamy, możemy w półwyspie umieścić płytę grzewczą z wyciągiem lub zlew, dzięki czemu zapewnimy sobie dodatkową przestrzeń do gotowania i zmywania. Łatwiej w taki sposób zaprojektować prawidłowy trójkąt roboczy w mniejszej kuchni.
Kuchnia z wyspą czy półwyspem – co wybrać?
Z pewnością wybór ten będzie determinować metraż i układ mieszkania, jakim dysponujemy. W dużym lokalu znajdzie się czasem miejsce i na wyspę lub półwysep, i na stół. W małym lokum trzeba jednak wybrać. Dużo zależy też od trybu życia, jaki prowadzimy. Czy często jadamy w domu? Czy mamy liczną rodzinę? Czy często przyjmujemy gości? Jeśli tak, to warto postawić na sprawdzony, klasyczny stół, który pomieści wszystkich domowników przy wspólnych posiłkach. Jeśli w domu pijamy poranną kawę i raz na jakiś czas przygotowujemy nieskomplikowane dania to kuchenny półwysep będzie wystarczający.
Czytaj więcej: Nowoczesne lampy wiszące nad stół - jaką lampę wybrać?
Wyspa i półwysep mają podobne zastosowanie. Pełnią funkcję przegrody równocześnie łącząc kuchnię z salonem. Projektanci wnętrz zazwyczaj doradzą jednak zastosowanie półwyspu w małych mieszkaniach, a wysp w tych bardziej przestronnych.